Deli Zanimivo

Zastave ponosa

Zastave ponosa

Kaj pomenijo vse te raznovrstne zastave, ki jih lahko vsako leto opazimo na Paradah ponosa pri nas in po svetu? Ne samo barve mavrice ampak tudi modro-rožnata, rjavo-oranžna in rumeno-vijolična se znajdejo v barvnih kombinacijah, ki identificirajo različne spolne identitete in usmerjenosti. Nekaj uveljavljenih zastav ponosa vam predstavljamo spodaj.

Interspolna zastava

Interspolno zastavo so si zamislili v Avstraliji leta 2013. Cilj je bil ustvariti zastavo, ki ni zgolj izpeljava klasične mavrične zastave, in vendar izraža simboliko ter nosi pomen. Izogibanje rožnati in modri barvi, ki tradicionalno simbolizirata ženski in moški spol, jih je pripeljalo do rumene in vijolične. Tidve barvi simbolizirata osvoboditev od binarne definicije spola.

Biseksualna zastava

Biseksualci se znotraj marsikatere LGBTQI+ skupnosti počutijo nevidne. Homoseksualci jih včasih označijo za geje, ki nočejo iz omare. Na žalost je še danes tako, da se biseksualna identiteta porazgubi v barvah mavrice. Leta 1998 je Michael Page zasnoval biseksualno zastavo ponosa, da bi pripomogel k vidnosti biseksualnih oseb, tako znotraj širše družbe kot tudi znotraj LGBTQI+ skupnosti. Simbolika izvira iz kombinacije privlačnosti do žensk (rožnata) in do moških (modra), ki skupaj na sredini tvorita privlačnost do dveh spolov, vijolično biseksualnost.

Transspolna zastava

Zastavo transspolnega ponosa je leta 1999 zasnovala transspolna ženska Monika Helms. Prvič je ta zastava nastopila na paradi v Phoenixu leta 2000. Simbolika vključuje rožnato ženskost, sinje modro moškost in belo spolno nevtralnost in cisspolno nenormativnost. Tako z barvami široko vključuje transspolno skupnost v vsej svoji raznolikosti in fluidnosti.

Mavrična zastava

Mavrica tudi izven LGBTIQ+ skupnosti simbolizira mir, mavrična zastava z napisom Pace (italijansko za mir) je bil pomemben simbol protestov proti vojni v Iraku. Znotraj LGBTQI+ skupnosti pa je to najstarejša in najbolj prepoznavna od barvnih kombinacij. Najbolj razširjena različica vsebuje rdečo, oranžno, rumeno, zeleno, modro in vijolično, v tem vrstnem redu. Izvor zastave pripisujemo Gilbertu Bakerju iz San Francisca, šla pa je skozi več revizij, glede na dostopnost tkanin različnih barv. Mavrična zastava predstavlja LGBT skupnost, znotraj skupnosti pa je simbol prav za lezbijke in geje.

Medvedja zastava

Medvedi ali “bears”, subkultura homoseksualcev z večjimi trebuhi in kosmatejšimi nogami, predstavlja tisti stereotipno najbolj “možati” del LGBTQI+ skupnosti. In ker si moški tradicionalno lastimo pravice, da svojo moškost še posebej poudarjamo, da bo svet ja videl, kako nezlomljivi smo, smo si vzeli pravico tudi do tega, da veliko in kosmato telo dobi svojo posebno simboliko. Zastava izvira iz leta 1995 in z barvami ponazarja različne barve kocin (črna, siva, bela) in različne barve polti za čimširšo vključenost internacionalne medvedje skupnosti. V lev kot zgoraj postavlja še medvedjo šapo, ki zelo nedvoumno identificira to subkulturo.

N. J.
>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana