Deli Zanimivo

Lezbijki prelisičili duhovnika, da ju je poročil

Lezbijki prelisičili duhovnika, da ju je poročil

Čeprav so istospolne zakonske zveze možne šele v zadnjem času, pa se je po poročanju časnika Daily Mail nekemu lezbičnemu paru že pred več kot sto leti uspelo poročiti v katoliški cerkvi.

Duhovnik med sklenitvijo zakonske zveze Marcele Gracie Ibeas in Elise Sánchez Loriga ni niti za trenutek pomislil, da stojita pred njim dve ženski, od katerih se je ena preoblekla v moškega. Elisa se mu je pred slovesnim obredom leta 1901 v španski Galiciji predstavila kot Mario, moško vlogo pa je odigrala nadvse prepričljivo. Kljub temu je bila prevara kmalu razkrita, zaradi česar sta morali bežati pred organi pregona.

Par se je seznanil na učiteljišču v mestu Coruña na severozahodu Španije. Ko je Marcelina mama opazila, da se med njima nekaj plete, je hčer poslala v Madrid. Tam sta se po pripovedovanju zgodovinarja Narcisia de Gabriela spet našli, si poiskali delo v bližnjih šolah in skupaj ustvarili pretkan načrt.

Marcela je najavila, da se bo poročila s »sorodnikom Mariom iz Londona«, v katerega se je prelevila Elisa. »Mario« je uspešno prestal krst, nato pa še sklenitev zakonske zveze z Marcelo; prve in edine istospolne poroke v katoliški cerkvi.

Marcela Gracia Ibeas (levo) in Elisa Sánchez Loriga (desno) sta se poročili v katoliški cerkvi že leta 1901, foto: Jose Sellier/Wikipedia

Nekega dne ju je odkril novinar iz Galicije, ki je v časopisu objavil njuno fotografijo in razkril prevaro. Marcela in Elisa sta se morali izseliti v Porto, od koder sta odpotovali v Buenos Aires, saj sta se bali, da ju bodo v Portoriku ujeli in izročili Španiji. Marcela je nekaj mesecev pred istospolno poroko zanosila z neznanim moškim, otroka pa je rodila, še preden sta z Eliso zapustili Porto.

Neverjetno pripoved je medijem posredovala režiserka Isabel Coixet, ki je o lezbičnem paru z otrokom posnela celovečerni film. »Zgodba me je navdušila in ko sem jo prvič slišala, sem imela več vprašanj, kot sem dobila odgovorov. Ne vemo, kaj se je z njimi zgodilo pozneje. In kako sta sploh lahko pomislili, da ne bo nihče opazil njune prevare?« (A. Z.)

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana