Deli Zanimivo

LGBT-pregled leta 2017: Čečenija, Trump in legalizacija poroke

LGBT-pregled leta 2017: Čečenija, Trump in legalizacija poroke

Stojnice po vaških trgih, mestnih jedrih in nakupovalnih centrih pridno varijo še zadnje zaloge pregrešno vročega kuhanega vina, dedek Mraz je sani že uspešno posesal, zloščil in parkiral, novo leto je tako rekoč v polnem zamahu. Zemlja je še enkrat prepotovala svojo elipsasto pot okoli sonca, na njenem površju pa se že kujejo sveže novoletne zaobljube. Kot se spodobi, se tudi na DIH-u spominjamo preteklih 365 dni. Leto 2017 je bilo pester čas vzponov in padcev, kar nekaj prelomnih dogodkov pa se zgodilo tudi na LGBT-sceni.

Donald

Seveda se ne morem izogniti pisarjenju o novici, ki je 20. januarja pretresla svet – nekdanja manekenka svetovnega kalibra je s poroko z newyorškim milijarderjem postala PRVA prva dama Združenih držav Amerike slovenskega porekla. Njej v čast smo Ljubljančani celo postavili slavnostno smreko, ki je “krasila” Prešernov trg pred dobrim letom. Bolj kot Melanija pa je LGBT-skupnost zaznamoval njen predsedniški mož. Donald Trump se je skozi kampanjo, brez dlake na jeziku, večkrat predstavil kot pristaš LGBT-pravic. Obljube in podpora so seveda kaj hitro ovenele. Najprej je odvzel pravice transspolni mladini, nato pa je transspolnim  osebam prepovedal še služenje vojaškega roka. Prizanesljiv ni bil niti pri ostalih. Za vrhovnega sodnika je imenoval sovražnika LGBT-pravic, nato je želel ukiniti finančno podporo programom HIV-preventive, naposled pa je podpisal še zakon, ki na delovnem mestu dovoljuje diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti. Kot češnjica na vrhu homofobne smetane je proti koncu leta nastopil še kot častni govorec na zborovanju zloglasne LGBT-sovražne organizacije. Čeprav dvolični ameriški predsednik več kot očitno deluje nasproti istospolno usmerjenim, je med LGBT-populacijo – verjeli ali ne – celo požel nekaj podpore. Ena najbolj razvpitih podpornikov Trumpa je bila skupina ‘Twinks for Trump‘, ki je preko družbenih omrežji z žgečkljivimi fotografijami mladih gejev delovala v podporo predsednika. Zakaj točno, ni jasno nikomur.

Čečenija

Leto se je na žalost nadaljevalo še temneje. Februarja 2017 so iz Čečenije prvič prišle grozovite vesti o tamkajšnjem ravnanju z geji. Čečenska vlada je več kot 100 istospolno usmerjenih moških priprla v koncentracijska taborišča, kjer so bili izpostavljeni mučenju, nekatere pa so po nekaterih navedbah celo ubili. Po prvem valu kritik iz tujine so zapornike predčasno izpustili nazaj njihovim družinam. Homofobija je v tem koncu sveta tako ukoreninjena v družbo, da so delo skrajno desničarske vlade doma nadaljevali kar starši sami. Grozljive zgodbe posameznikov, ki so uspeli zbežati, pravijo, kako so jih po osvoboditvi doma trpinčili še sorodniki, nekatere so bližnji celo umorili. Za zapahi ni pristal noben član teh družin. Vodja Čečenske republike mednarodnim oblastem do danes zagreto zagotavlja, da je omenjena čistka zgolj izmišljotina evropskih držav in da homoseksualcev v Čečeniji sploh ni, slovenska politična javnost pa je bila o zadevi, kot je v navadi, zadržana.

Image result for chechnya lgbt
Protestniki proti čečenskim kampom

“Poroka”

Po turobnem začetku leta za našo skupnost so izza črnih oblakov posijali prvi spomladanski žarki in z njimi so iz naše dežele prispele primerljivo lepše novice, natančneje, legalizacija istospolne poroke (uradno partnerske zveze), ki je bila vsem državljanom Slovenije na voljo od 24. februarja. Po dolgoletni bitki in neuspelem referendumu se je zakon končno usmilil tudi LGBT-populacije. Dve lezbijki sta svoji zaobljubi izrekli v Mariboru in tako postali po novi zakonodaji prvi istospolni “mladoporočenki” na slovenski zemlji.
Kaj kmalu so nam sledili še naši evropski bratje in sestre. Od lanskega leta se po novem lahko geji in lezbijke poročajo na Finskem, Malti in v Nemčiji, Avstrija pa je odobrila postopno vpeljavo istospolne poroke do leta 2019. V državi “tam spodaj” se lahko tudi Avstralci po dolgem poštnem glasovanju končno poročijo s komerkoli želijo.

Film

Related imageZa mnoge je bilo preteklo leto v znamenju LGBT-filma. Manjši škandal je na Oskarjih povzročila napačna ovojnica, ki je zmago sprva pripisala filmu La La Land. Po nekaj neprijetnih trenutkih in kljub morju razočaranih obrazov so naposled okronali pravega zmagovalca za najboljši film leta — Moonlight (slov. Mesečina) — zgodbo o otroštvu, odraščanju in prehodu v odraslost mladega gejevskega fanta. S tem se je človeštvo obogatilo s prvim oskarjem za film z izključno LGBT-tematiko in izključno temnopolto zasedbo.
Nekaj mesecev kasneje je sledila še ena kinematografska umetnina. Svet je obnorela romantična zgodba Call Me by Your Name (slov. Pokliči me po svojem imenu), ki je na Ljubljanskem filmskem festivalu, LIFFe, prejela najvišje odličje mladinske žirije. Ljubezenski film, ki se dogaja v italijanski Lombardiji in govori o ljubezenskem odnosu med dvema mladima moškima, je resen kandidat za prihajajoče oskarje. Kdo ve! Morda nam uspe že drugo leto zapored.

Televizija

LGBT-jevci smo uspevali tudi na malih zaslonih. Na televizijske valove se je po večletnem premoru vrnila kultna LGBT-serija Will & Grace, pestro pa je bilo tudi pri novih nanizankah. Duo Wachowski, ki sta med drugim zaslužna_i za trilogijo Matrix, sta s pomočjo peticije gledalcev uspela zaključiti Netflix serijo Sense8, prvo nadaljevanko, ki je LGBT-osebe prikazala v realni luči, s sprejemanjem, ljubeznijo in razumevanjem. Malce bolj kontroverzni so bili pri seriji American Gods, kjer so kljub nasprotovanju islamskih oblasti uspeli občinstvu za nekaj minut prikazati romantično razmerje med dvema muslimanskima moškima. Velik korak na bolje je dosegla založba Disney, ki je v svoji otroški risanki Star vs. the Forces of Evil prikazala prvi gejevski poljub v zgodovini animacijskega studia, stvari pa so se spremenile tudi v bolj konzervativnih televizijskih žanrih.

Kevin Spacey Zvezda v Hollywoodu
Zvezda Kevina Spaceya v Hollywoodu

Priljubljena kultna znanstvenofantastična franšiza Star Trek ima od septembra prvi gejevski par. Bolj kot to dejstvo pa je v javnosti poznan en izmed igralcev omenjenega para, Anthony Rapp, ki je pred kratkim očrnil razvpitega Kevina Spaceya. Ta je bil poleg Anthonyja s strani večih moških obtožen neprimernega spolnega vedenja na hollywoodskih glamuroznih zabavah. Igralec, ki kritik ni ne podprl ne ovrgel, je obtožbe poskusil omiliti s priznanjem, da je gej, a mu ta nenadna odkritost ni kaj prida pomagala. Nekaj dni kasneje so mu odvzeli vsa odličja in nagrade Emmy.

Institucije

Še en dosežek za LGBT-populacijo v naših koncih je tudi splošno sprejemanje gejev, lezbijk in transspolnih oseb. Če izvzamemo Rusijo, nikoli poprej ni bilo javno mnenje o LGBT-zadevah tako pozitivno. Boju za enakopravnost so se pridružile tudi prej nekoliko konzervativne mednarodne korporacije, kot je Coca-Cola. Ta je izdala svoj prvi reklamni TV-oglas z istospolno osebo, sledili pa so ji še banka HSBC in letalska družba Quantas Airlines. Odnos, vsaj do gejev in lezbijk, se je spremenil tudi v verskih institucijah. Škotska cerkev po novem podpira istospolne poroke, enako pa je tudi z nekaterimi drugimi podružnicami krščanstva v Ameriki in po stari celini. Pri nas je recimo eno izmed prvih gejevskih porok blagoslovil duhovnik nove apostolske cerkve, z upanjem, da prispeva k strpnosti slovenske družbe do vseh oblik ljubezni.

Minulo leto je bilo torej v veliko pogledih za LGBT-skupnost zmagovalno, a preden dvignemo bokal slavnostnega vina, ne smemo pozabiti na vse tiste, ki ne uživajo enakega napredka kot mi na t. i. Zahodu. Veliko LGBT-oseb je novo leto preživelo v neizprosnih razmerah, zgolj zaradi svoje spolne usmerjenosti. Če že razmišljate o novoletnih zaobljubah, ne pozabite na vse humanitarne organizacije, društva in posameznike, ki se iz dneva v dan bojujejo za enakopravnost tistih, ki so pomoči najbolj potrebni. Z vašo podporo lahko naše težko priborjene LGBT-pravice omogočimo prav vsem po svetu!

S to aktivistično noto se od vas poslavljam in vam, bolje pozno kot nikoli, želim vso srečo v letu 2018!

Pa zdravi ostanite.

— piše Levjesrčni

>

Obiščite nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana