Deli Aktivizem

RusKvir: Kaj je to?

RusKvir: Kaj je to?

RusKvir (РусКвiр) je stranski projekt Društva DIH, namen katerega je povezati LGBTQIA+ osebe in zaveznike iz postsovjetskih držav, ki niso članice EU. Naš cilj je zagotoviti varen prostor, v katerem lahko posamezniki spoznajo druge s podobnim kulturnim in jezikovnim ozadjem ter zgradijo skupnost, ki se medsebojno podpira. Čeprav je mreža namenjena predvsem osebam, ki prebivajo v Sloveniji, si prizadevamo doseči širšo javnost, zato mrežo delamo mednarodno: ohranjamo stike s tistimi, ki so zapustili Slovenijo, podpiramo tiste, ki nameravajo v prihodnosti obiskati Slovenijo ali se vanjo preseliti, in vse druge, ki bi radi bili del RusKvira. 

Ta mreža je odprta za vse LGBTQIA+ osebe in zaveznike, prihajajoče z Rusije, Belorusije, Armenije, Kirgizije, Kazahstana, Ukrajine, Azerbajdžana, Gruzije, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana in Uzbekistana, ki zdaj živijo v Sloveniji (ali drugih državah). Ker je ruščina najpogosteje govorjeni jezik, je glavni sporazumevalni jezik ruski, vendar zagotavljamo podporo tudi v ukrajinščini in angleščini. 

Ustvarjanje prostora, v katerem se ljudje lahko povežejo z drugimi, ki razumejo njihove edinstvene izkušnje, je ključnega pomena, zlasti ko se soočajo z družbenimi in političnimi izzivi.

Naš namen je, da RusKvir obstaja kot skupnost, v kateri se lahko vsi vključeni posamezniki počutijo varno, stran od predsodkov, nadlegovanja, obsojanja, rasizma, ksenofobije, ustrahovanja, homofobije, transfobije ali tem, povezanih s politiko ali vojno.

S tem, ko se združujemo in podpiramo, želimo ustvariti močnejšo in odpornejšo skupnost, ki bo lahko premagala te izzive. Vsaka oseba ima edinstveno ozadje, zato je neupoštevanje njene osebnosti nepravično do življenjske poti, ki jo doživlja.

Društvo DIH v Ljubljani organizira lokalno podporno skupino “Govoriš po ruskvir” v ruskem in ukrajinskem jeziku, ki vključuje zabavna srečanja, ustvarjalne delavnice, poglobljene razprave, družabne igre, sprehode na svežem zraku in druge dejavnosti. Vzpostavili smo tudi Discord strežnik “РусКвiр”, da bi omogočili dostopnejšo komunikacijo in spletno skupno točko.

Povezava za Discord: https://discord.gg/9z7acDDSup

To besedilo je na voljo tudi v ruščini in ukrajinščini in ga lahko najdete na strežniku Discord ali če nas kontaktirate po naši e-pošti.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana