Deli DIH

»Dober večer in dobrodošle, dobrodošli na Čajanki s Salome!«

»Dober večer in dobrodošle, dobrodošli na Čajanki s Salome!«

»Dober večer in dobrodošle, dobrodošli na Čajanki s Salome!« Tako se v večernih urah, enkrat na mesec na Instagramu Live Društva DIH oglasi ena najbolj prepoznavnih osebnosti trans-aktivizma pri nas, naša diva Salome. Neprekinjeno od oktobra 2020 je gostiteljica okrog uro dolgega dogodka, na katerem se je doslej pogovarjala z najvidnejšimi imena aktivizma za pravice oseb LGBT iz osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja. »Na naših čajankah,« pravi Salome »z gostjami in gosti obujamo spomine na zlata osemdeseta in devetdeseta leta, komentiramo aktualno družbeno dogajanje, razmišljamo pa tudi o tem, kako bi na domačo sceno privabili več oseb LGBT 50+.« Na čajankah je doslej gostila Suzano Tratnik, Braneta Mozetiča, Natašo Sukič, Mirana Šolinca, Urško Sterle, Kristjana Reinhardta, Milana Šelja, Andreja Brumna Čopa, Eleno, Igorja Sviderskega, Natašo Velikonja, Tatjano Greif in Aprilijo Lužar. Zaradi epidemije koronavirusne bolezni je Čajanka sicer večinoma potekala virtualno, je pa bilo leta 2021 tudi nekaj fizičnih srečanj. Tako je junija lani Čajanka potekala iz atrija Mestne občine Nova Gorica, kjer je Salome v okviru sodelovanja z Friuli Venezia Giulia Pride ob priložnosti parade ponosa Gorica – Nova Gorica pred mikrofon povabila aktiviste in aktivistke italijanske nacionalne LGBT nevladne organizacije Arcigay. Predstavile_i so obsežno raziskavo o staranju LGBT-oseb v Italiji in njihov program za LGBT-starejše Srebrna mavrica, po katerem nosi ime tudi DIH-ov program za LGBT-starejše. Med Čajankami, ki so ježile kožo, je bila tudi spominska, ob 25-letnici smrti aktivista in enega osrednjih osebnosti zgodnje LGBT DJ-scene, Rudija Reinhardta. Spomnile_i so se ga njegov brat Christian Reinhardt, pesnik Milan Šelj in pisateljica Suzana Tratnik.

Primer dogodka

In kaj si lahko obetamo od Čajanke s Salome v letu 2022? Predvsem bomo virtualno okolje zamenjale_i z realnim in se, če bodo razmere dopuščale, srečevale_i v živo. Bodisi v prostorih Društva DIH, v Klubu Tiffany ali kje na prostem. Pogovore z znanimi LGBT-starejšimi bomo obogatile_i z druženjem in zabavo. Več info najdete na Facebooku in Instagramu Društva DIH. 

Čajanke s Salome so sicer del projekta Srebrna Mavrica – programa socialnega vključevanja in podpore za LGBT-starejše, ki ga sofinancira Oddelek za zdravje in socialno varstvo Mestne občine Ljubljana. Obsega podporne aktivnosti za LGBT-starejše, mreženje z relevantnimi deležniki, ki se ukvarjajo s starejšimi ter informiranje preko različnih medijev. Gre za nadgradnjo podpornega programa za LGBT-starejše, ki ga je od leta 2014 do 2019 izvajalo Društvo informacijski center Legebitra, v letih 2020 in 2021 pa Društvo DIH.

Ekipa Srebrne mavrice

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana