Deli Glavca

Kaj je dental dam?

Kaj je dental dam?

Zajeten delež DIHovega delovanja je varna spolnost. Velikokrat poudarjamo paketke kondomov in lubrikantov, ki so vedno dostopni v naši pisarni (pridi in vzemi, kolikor rabiš).

V številki o spolnosti obelodanjamo prevečkrat spregledano zaščito pred SPO-ji. Po angleško dental dams, oziroma v slovenščini oralne ovire so v družbi poznane bolj kot  “ženski kondomi”. Uporabljajo jih lahko osebe vseh spolov, zato v tem članku ne bodo tako imenovane.
Oralna ovira je pripomoček, ki ščiti partnerki_ja med oralnim zadovoljevanjem vulve ali anusa. Je tanek pravokotni kos silikona ali lateksa, ki ga položiš na vulvo ali anus pred odnosom. Tako fizično preprečuje stik med usti in genitalijami. Oralna ovira ni kontracepcijsko sredstvo, preprečuje pa širitev spolno prenosljivih bolezni. V svetu so bistveno manj razširjene od kondomov, so pa dostopne v nekaterih lekarnah in erotičnih trgovinah.

Uporabiš jo tako, da jo najprej previdno odstraniš iz paketka in jo razgrneš. Nato jo položiš preko svoje ali partnerkine_jeve vulve oz. anusa. Med oralnim seksom jo drži pri miru. Da se bo manj premikala, dodaj malo lubrikanta med oralno oviro in vulvo oz. anus. Če se strga ali zdrsne stran, jo nemudoma zamenjaj z novo. Na koncu zadovoljevanja jo zavrzi.

Ljudje se pogosto poslužujejo izdelovanja svojih oralnih ovir. Preprosto jo je mogoče izdelati iz kondoma. Previdno ga odstraniš iz paketka in ga razviješ. Vrhnji del odrežeš s škarjami in ga po dolžini prerežeš. Tako imaš pravokotnik, ki ga lahko uporabiš v dobri družbi.

Oralna ovira ščiti pred sifilisom, gonorejo, klamidijo, hepatitisom in HIVom. Ne ščiti te pred Human papullomavirusom (HPV), herpesom ali pred sramnimi ušmi.

Zanimivo se mi zdi, da je leta 2008 v Dnevniku izšel članek o varni spolnosti lezbijk, a smo še zdaj na mestu, ko so oralne ovire težko dostopne in se o tej vrsti varne spolnosti praktično ne govori. Po pričevanju ljudi, ki gledajo lezbijčne pornografske vsebine, uporabe oralne ovire še niso videli. To je velik pokazatelj, kako neresno jemljemo spolno zdravje. Več kvir organizacij promovira varno spolnost, a tudi pri teh je poudarek na kondomih. Na DIHu se zavezujemo k temu, da bo več vsebine za varno spolnost tudi o oralnih ovirah.

Vse_i vemo, da lizanje lateksa ne bo nikoli tako zabavno kot igranje s telesom. A vendar … Če se igraš odrasle igre z neznankami_ci, se je potrebno tudi odraslo zaščititi. Pa veselo uporabo želim! 

Gašper Žerjal

Viri: povzeti 3. 11. 2022

https://www.dnevnik.si/339317
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/22887-dental-dam
https://www.tosemjaz.net/razisci/seznam-vprasanj/spolni-odnos-945

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana