Deli Novice

Queer – en izraz, številni pomeni

Queer – en izraz, številni pomeni

Queer – en izraz, številni pomeni

Nekateri ga uporabljamo v povezavi z LGBTIQA+ spektrom, da nam ni potrebno vsakič znova omeniti vseh črk; v tem primeru uporabljamo izraz queer kot krovni izraz za teme, povezane z omenjeno skupnostjo.

Ena izmed črk v LGBTIQA+ spektru je črka Q. Večina nas je seznanjenih s pomenom drugih identitet na spektru, pogosto pa nismo prepričane_i glede črke Q. Razlog za to tiči v dejstvu, da ljudje izrazu queer (poslovenjeno kvir) pripisujejo različne pomene. Nekateri ga uporabljamo v povezavi z LGBTIQA+ spektrom, da nam ni potrebno vsakič znova omeniti vseh črk; v tem primeru uporabljamo izraz queer kot krovni izraz za teme, povezane z omenjeno skupnostjo. Govorimo lahko torej tako o queer ljudeh, s čimer lahko mislimo na vse posamezne identitete znotraj LGBTIQA+ spektra, prav tako pa lahko govorimo o queer umetnikih, dogodkih, študijah itd. 

Drugi uporabljajo izraz queer, ko govorijo o svoji lastni identiteti.

Drugi uporabljajo izraz queer, ko govorijo o svoji lastni identiteti. Nekateri ljudje se ne identificirajo kot geji, lezbijke, biseksualke_ci oziroma druge identitete v spektru. Morda se počutijo, kot da ne spadajo v nobeno izmed identitet na spektru, se o svoji identiteti še vedno sprašujejo ali pa enostavno ne želijo uporabljati oznak; te osebe se pogosto identificirajo kot queer. Prav queer identiteta je pogosto tista, s katero se povežejo nebinarne osebe oziroma ljudje, ki so spremenljivi v njihovi spolni in romantični privlačnosti (angl. fluid). 

Tekom 20. stoletja, predvsem v 50.-ih letih, je bil izraz uporabljen kot žaljivka ob omembi LGBTIQA+ skupnosti; slabšalna uporaba pa tudi do danes ni popolnoma izginila. 

Izraz queer pa je imel – in pogosto še vedno ima, negativno konotacijo. Uporabljen je bil v zaničevalnem in žaljivem kontekstu proti članicam_om LGBTIQA+ skupnosti, zato nekaterim ljudem uporaba tega izraza ne ustreza, ko opisujejo sebe ali svojo skupnost. Prav iz tega razloga je pomembno, da z izrazom ne naslavljamo drugih ljudi, razen če se ti ljudje sami tako identificirajo.

Izraz “queer” se je v angleški rabi pojavil v 16. stoletju in je pomenil “čudno”, “nenavadno”, “neobičajno” ali “čudaško”. O izvoru besede obstaja več teorij. Ena izmed njih pravi, da beseda izhaja iz visoke stare nemščine, in sicer iz besede “twerh” (sl. “posreden”), ta pa ima korenine v besedi “terkw” (sl. “obračati”). Sprva je bila uporabljena, ko je bilo govora o nečem sumljivem, čudnem, oziroma o osebi, ki se ni držala družbeno sprejemljivega vedenja. Konec 19. stoletja je izraz pridobil konotacije spolne iztirjenosti, kasneje pa je dobil tudi povezavo s homoseksualnostjo. Tekom 20. stoletja, predvsem v 50.-ih letih, je bil izraz uporabljen kot žaljivka ob omembi LGBTIQA+ skupnosti; slabšalna uporaba pa tudi do danes ni popolnoma izginila. 

Od 80.-ih let dalje so pripadnice_ki skupnosti poskušale_i izraz queer pridobiti nazaj. Najpomembnejši del tega procesa verjetno predstavlja brošura z naslovom Queers Read This (sl. “Queer osebe berejo to”), ki jo je izdala skupina aktivistk_ov, imenovanih Queer Nation v New Yorku, leta 1990. Na koncu brošure najdemo tudi razlago uporabe besede queer:

“Zakaj queer? Da, “gej” je dobro. Ima svoje mesto. Vendar pa se veliko gejev in lezbijk, ko se zjutraj zbudijo, ne počuti gej; počuti se jezno in polno gnusa. Zato smo se odločile_i, da same_i sebe imenujemo queer. S tem se opozarjamo, kako nas dojema preostali svet. Gre za to, da si povemo, da ni potrebno, da smo očarljivi in zabavni ljudje, ki ohranjajo svoja življenja diskretna in potisnjena v ozadje v heteroseksualnem svetu.”

Uporaba besede queer v tej brošuri je lahko videna kot nasprotovanje družbeno sprejetim heteronormativnim normam. Prevzela je vlogo politizirane identitete, povezane z aktivistkami_i in njihovimi prizadevanji združiti LGBTIQA+ skupnost v odporniškem gibanju proti normativni družbi. To je eden od razlogov, da številni izraz povezujejo z nečim anarhističnim, z bojem proti tradicionalnim vrednotam, kot so monogamija in družina. Številni queer gibanje tako vidijo kot nekaj napadalnega, s čimer se ne želijo identificirati in zato te besede ne uporabljajo. 

Kljub temu, dandanes queer identiteta pridobiva na popularnosti. Vedno več ljudi, tudi zvezdnikov, samo sebe označuje kot queer; izraz je torej uporabljen na številne načine kot krovni izraz za vse, kar je povezano z LGBTIQA+ skupnostjo; queer glasbeniki, filmi, literatura, druge oblike umetnosti, queer študije itd. Širjenje izraza in njegove uporabe je zagotovo dobro, vendar pa to omogoča vstop tudi v večinsko kulturo. Problematična in kontraproduktivna kar zadeva opolnomočenje LGBTIQA+ skupnosti je v tem primeru uporaba izraza queer s strani heteroseksualk_cev, ki ga uporabljajo za pridobitev popularnosti in pozornosti. V besedah Hollis Robin, bobnarja queer feminističnega punk banda “Teenage Caveman”:

Queer je zelo širok izraz, ki vključuje številne vidike spolne in seksualne identitete. Družbo je potrebno deprogramirati, spodkopati, to pa vključuje izbris naučenih vedenj in vrednot, osnovanih na prevladi belcev, cisnormativnih in heteronormativnih ljudi, in ponovno učenje novih vrednot in vedenj. Heteroseksualne in cisspolne osebe, ki sodelujejo v tem boju, bi lahko razumeli kot queer, vendar pa menim, da slednji niso upravičeni do uporabe tega izraza per se, pač pa si morajo to zaslužiti. Gre za podoben princip, kot pri cisspolnih moških, ki se ne morejo kar oklicati za feministe, ali pa tako kot belci svojega aktivizma ne morejo kar imenovati intersekcionalen, temveč morajo biti odgovorni ljudem, ki jih družba na lestvici postavlja nižje.”

V zaključku želimo nasloviti vas, članice_e LGBTIQA+ skupnosti, pa tudi cis in heteroseksualne zaveznice_ke, da se izobrazite o uporabi izraza queer, pa tudi drugih izrazov, ko govorite o LGBTIQA+ temah ali osebah.

Prevedla Tjaša Rupar.
Originalen članek v angleščini: https://www.dih.si/zanimivo/2019/mesec-lgbtiqa-zgodovine-oh-dear-we-are-so-queer

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana