Deli Novice

Z mladinske izmenjave “Activists Assemble” v Latviji

Z mladinske izmenjave “Activists Assemble” v Latviji

Izmenjava organizacije Active Rainbow – Activists Assemble Youth Project je izkušnja, ki jo priporočamo vsem osebam v kvir skupnosti in našim podpornicam.

Za večino naše skupine je bila to prva izkušnja sodelovanja z organizacijo Active Rainbow in preprosto nismo vedele kaj pričakovati.

Na pot smo se podale s pričakovanji po pridobivanju novega znanja in prijateljstev, vendar se nismo niti predstavljale kako veliko bomo zares odnesle iz te izkušnje.

Že prvi dan smo bile vse zelo lepo sprejete s strani ekipe in vseh drugih udeleženk. Že zelo hitro smo se celotna ekipa, iz petih različnih držav, povezale in ustvarile skupnost polno občutkov varnosti, sprejemanja in ljubezni, ne glede na naše različnosti. Preko mnogih trenutkov podpore, globokih pogovorov, skupinskih objemov, smeha, priprave sendvičev v poznih nočnih urah, povezovanja v tišini in deljenja kreativnih idej in smo ustvarjale globoke prijateljske vezi in prostor za ranljivost. Poleg skupnosti pa je bil velik poudarek tudi na času zase, da smo med ves čas polnim dogajanjem poskrbele tudi za svoje mentalno zdravje.

Foto Active Rainbow, 2023

Med izmenjavo smo bile spodbujene, da ustvarjamo skupnost, kot del skupinskega in skupnostnega učenja v varnem prostoru, ter skupaj oblikujemo in raziskujemo svoj lasten aktivizem. Med projektom smo spoznavale različne metode izkustvenega učenja, delovale smo z vsemi svojimi čuti. Aktivnosti so bile sestavljene iz simulacij, iger vlog, metod telesnega gibanja in ustvarjalnosti, prav tako je bilo v projekt vključeno veliko strokovnjakov in drugih oseb, ki so nam predajale svoje znanje in izkušnje skozi različne oblike in metode. Spoznale smo se z različnimi oblikami digitalnega aktivizma, aktivizma skozi umetnost,  pripravile in izvedle pa smo tudi lastno ulično akcijo.

Preko izkušnje nam je bil osvetljen pogled na skupinsko dinamiko, sprotno razreševanje konfliktov in odprto ter direktno komunikacijo. S sprotnim reševanjem problemov, pogovarjanjem o naših čustvih ter velikim poudarkom na tem, da se vsi počutimo dobro smo spoznale moč pozitivne naravnanosti, empatije do sočloveka, sprejemanja drugačnosti in ustvarjanja prostora v katerem lahko sprejemamo sebe in druge okrog nas.

Foto Active Rainbow, 2023

Dnevi, polni aktivnosti in povezovanje so minevali prehitro in kmalu je prišel tudi čas za slovo, ki je bil poln joka, objemov in načrtov za ponovna srečanja. Marsikatera izmed nas se še vedno ne zaveda čarobnosti, ki smo jo kot skupnost ustvarile in naše zmožnosti, da smo lahko v tako kratkem času ustvarile tako globoke vezi. Nazaj smo se vrnile polne inspiracije, ljubezni, novih prijateljstev, novih idej in izkušenj ter polne novega zagona za aktivizem v domačem okolju. Ugotovile smo kako pomemben je občutek pripadnosti v skupnosti, deljenje različnih izkušenj in kako čarobno je navduševati in biti navdušena s strani drugih. Polne novega znanja se že veselimo aktivnosti, ki jo bomo izvedle v Sloveniji, kot nadaljevanje te čudovite izmenjave.

Rade bi pohvalile tudi vodje in vse ostale zaposlene v organizaciji za hitro odzivnost ter emocionalno podporo, ki so jo nudile.  Zagotavljale so pozitivno klimo in sprejemajoč prostor s fokusom na celotno skupino ter tudi individualne potrebe vsake posameznice. Inkluzivna je bila tudi ponudba hrane, ki je bila večinoma veganska in prilagojena posameznicam z različnimi zdravstvenimi stanji.

>

Obišči nas

Slomškova ulica 25
1000 Ljubljana