Smernice za podpornice_ke LGBTIQA+

Kako biti aktivna_en podpornica_k LGBTIQA+ skupnosti?

 1. Imej odprto glavo. “Če ne razumeš matematike, to še ne pomeni, da matematika ne obstaja.” :)
 2. Informiraj se. Ne rabiš biti strokovnjak_inja, vendar spoznaj osnove, terminologijo. Največ sovraštva izvira iz neznanja.
 3. Osebne stvari LGBTIQA+ oseb so njihove osebne stvari. O stvareh, ki te zanimajo o skupnosti, se informiraj preko organizacij ali spleta.
 4. Zavedaj se, da imamo vse_i predsodke in stereotipe. Če ti kdo reče, da je nekaj, kar si rekla_el homofobično/transfobično, je najbrž res. Poslušaj in se popravi.
 5. Ne predvidevaj, kakšna je spolna usmerjenost ali spolna identiteta ljudi. Nekdo, ki ti je blizu morda išče podporo pri svojem razkrivanju. S tem, da nečesa ne predpostavljaš, daješ drugi osebi prostor, ki ga potrebuje.
 6. Vedno ukrepaj, če slišiš zbadanje ali šale na račun LGBTIQA+ oseb, nespoštljiv govor ali nasilje! S tem, da nekoga opozoriš na homofobijo ali drugo obliko zatiranja, ne izgubiš ničesar, morda pa lahko preprečiš nasilje.
 7. Ko ti nekdo razkrije svojo spolno usmerjenost ali spolno identiteto, zaupaj, da je ta oseba veliko časa razmišljala o tem in dolgo zbirala pogum, da bi ti povedala. Spoštuj in upoštevaj povedano, tvoja podpora lahko veliko pomeni.
 8. Nosi in razkazuj LGBTIQA+-prijazne nalepke, značke, plakate, majice ipd.
 9. Uporabljaj družabna omrežja za širjenje in promocijo pozitivnih LGBTIQA+ zgodb in pobud, v katere verjameš.
 10. Bodi fizično prisotna_en. Pridruži se Paradi ponosa in drugim akcijam, ki potrebujejo tvojo podporo za zagotavljanje pravic LGBTIQA+ oseb in se borijo proti diskriminaciji.
 11. Podpri organizacije, ki si prizadevajo za pravice LGBTIQA+ skupnosti. Postani član_ica, beri njihove članke, kontaktiraj jih, če potrebuješ informacije, vključi se v organizacijo kot prostovoljka_ec ali aktivist_ka, doniraj.
 12. Uporabljaj podčrtaje.

Vse ljudi je treba spoštovati in obravnavati enakopravno, ne glede na njihovo spolno identiteto ali spolno usmerjenost. Ali druge osebne okoliščine. Zato ne pričakuj piškotov, priznanj ali nagrad za njihovo spoštovanje in podporo.